Perseus double cluster, piggypop

Perseus double cluster

Perseus double cluster, piggypop

Perseus double cluster

Equipment

Loading...

Acquisition details

Loading...

Description

Αν η αρμονία και η ισορροπία στον νυχτερινό ουρανό μπορούσαν να οριστούν, τότε αυτή η μικρή περιοχή της ουράνιας σφαίρας θα ήταν σίγουρα υποψήφια. Σε απόσταση 7.000 ετών φωτός, 300 νεογέννητα άστρα σχηματίζουν το καθένα από αυτά τα δύο αστρικά σμήνη που μοιράζονται το ίδιο νέφος αερίων και σκόνης ανάμεσα στους αστερισμούς της Κασσιοπίας και του Περσέα.

Μα τον όρο αστρικά σμήνη καλούμε τις φυσικές ομάδες αστέρων που καταλαμβάνουν σχετικά μικρό χώρο και έχουν αναπτύξει μεταξύ τους ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις ώστε να διατηρούν την συνοχή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα αστρικά σμήνη κατατάσσονται σε ανοιχτά και σφαιρωτά. Τα πιο γνωστά ανοιχτά σμήνη πέρα από αυτό είναι οι Υάδες και οι Πλειάδες. Τα πιο γνωστά σφαιρωτά είναι τοΜ13 στον Ηρακλή και το σφαιρωτό σμήνος του Πήγασου.

Βασικό χαρακτηριστικό των αστρικών σμηνών είναι ότι όλοι οι αστέρες δημιουργήθηκαν περίπου μαζί και από το ίδιο υλικό. Έτσι παρατηρώντας ένα αστέρι του σμήνους μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη και των υπολοίπων άστρων της ομάδας. Όλοι οι αστέρες ενός σμήνους απέχουν περίπου το ίδιο από την Γη

Comments

Histogram

Perseus double cluster, piggypop