Hemisphere:  Northern  ·  Constellation: Virgo (Vir)  ·  Contains:  IC 3303  ·  IC 3355  ·  IC 3393  ·  M 84  ·  M 86  ·  NGC 4374  ·  NGC 4387  ·  NGC 4388  ·  NGC 4402  ·  NGC 4406  ·  NGC 4413  ·  NGC 4425  ·  NGC 4435  ·  NGC 4438  ·  NGC 4458  ·  NGC 4461  ·  The Eyes
Virgu galaxy cluster,   
    

      Alan Ćatović
Virgu galaxy cluster
Powered byPixInsight

Virgu galaxy cluster

Technical card

Basic astrometry details

Astrometry.net job: 3273390

RA center: 12h26m57s.4

DEC center: +12°5544

Pixel scale: 5.038 arcsec/pixel

Orientation: 0.206 degrees

Field radius: 0.647 degrees


Resolution: 768x516

Data source: Backyard

Description

Podaci o snimku:

Lokacija: Opservatorija L20 (MPC kod) – Stup, Sarajevo

Optika: Skywatcher 120mm apohromat @ primarni fokus (f=900mm), Korektor polja – fokalni reducer 0,85x

Montaža: Sky-Watcher EQ6 Equatorial GoTo

Vođenje: ALCCD5 color (QHY 5-IIL)

Softveri za vođenje i akviziciju: PHD, Sequence Generator Pro

Kamera: ATIK 8 Megapixel b/w CCD, hlađena na -10C (senzor: Kodak KAF 8300)

Ekspozicije: crno-bijeli snimak, ukupno 10 min (Džan Jašarević)

Kalibracija, registracija i procesiranje: Pixinsight, Photoshop (Alan Ćatović)

Podaci o skupu “Virgo (Djevica)”:

Kada bi vanzemalji dolazili u naš dio svemira, gdje bi otišli? Koji dio našeg svemira (misli se na okruženje naše galaksije) je najzanimljiviji, gdje je “downtown”, gdje je prava zabava? Da li bi upravo nas posjetili na tom putu? Odgovor je vjerovatno negativan, osim ako ih ne uzbuđuju španske i turske sapunice, emitovane u svemir preko naših TV signala. Ako si normalan vanzemaljac najvjerovatnije bi išao prema jakim svjetlima, prema centru grada. Dakle, gdje je Broadway našeg dijela svemira?

Najveća svjetla, ako dolazite u ovaj dio svemira, dolaze iz pravca tzv. “Virgo” skupa galaksija. Ovo ogromno kraljevstvo, skoro pa univerzum za sebe, vidljivo je na južnom dijelu neba samo kroz teleskope i jače dvoglede. Očima ga, naravno, ne vidimo zbog velike udaljenosti. Naša galaksija je član skupa poznatog kao Lokalna grupa, u kome dominira Andromeda (M31). Drugi po veličini je naš Mliječni Put, nakon kojeg slijedi galaksija M33 (Galaksija Trougao). Tu su još i Magelanovi Oblaci koji se vide sa južne poluopte Zemlje, nekoliko desetina patuljastih galaksija, i to je to. Moguće je da su sve ove galaksije (zajedno sa nama) nastale iz istog proto-galatičkog oblaka gasova. Veličina ovog skupa procjenjena je na oko 4 miliona svjetlosnih godina.

Dobrodošli u “Virgo” skup, koji leži nekih 50-60 miliona svjetlosnih godina udaljen od nas, sa preko 2500 galaksija (!) u svom sastavu. Ovo odmah zvuči sumnjivo – kako je moguće da jedan skup (kao što je naš) sadrži 30-tak galaksija, a drugi preko 2500. Odgovor leži u činjenici da je naša lokalna grupa tek “produžetak”, predgrađe “Virgo” skupa galaksija.

Ova grupa galaksija je mjesto gdje se dešava zabava. U “Virgo” skupu je “Times Square” našeg dijela svemira. Najveća galaksija u toj grupi je nemaštovito nazvana M87 (naziv više podsjeća na registraciju automobila) i nalazi se tačno u centru skupa. Ova galaksija je jedna od najvećih struktura u svemiru koje poznajemo, ali sigurno neće pobjediti u takmičenjima ljepote jer liči na običnu mrlju elipsastog oblika. Sadrži nekoliko triliona (milion miliona) zvijezda i vjerovatno barem isto toliko planeta. U njenom centru je ogromna crna rupa (procjenjene mase između 10 i 100 miliona veće nego masa Sunca) oko koje kruži nebrojeno mnogo zvjezdanih skupova i zvijezda.

Za bilo kojeg stanovnika ove galaksije, istraživanje samo te galaksije bilo bi sasvim dovoljno, zauvijek. Istraživanje ostatka univerzuma, uključujući i našu lokalnu grupu, činio bi se potpuno nerelevantno i nepotrebno. “Virgo” skup je toliko udaljen da, kada bi putovali brzinom bliskoj brzini svjetlosti vrijeme potrebno da se dođe do tamo bilo bi jednako vremenu koje je prošlo od vremena dinosaurusa. Čak i najsjajniji članovi ovog udaljenog skupa ne mogu se vidjeti golim okom. Tako, udaljena od pogleda, udaljena od naših misli, nevidljivo plovi ova ogromna struktura, naš “downtown”.

Prečnik Skupa “Virgo” je oko 7,2 miliona svjetlosnih godina. Skup je po sastavu heterogena mješavina eliptičnih i spiralnih galaksija. Od 2004. godine se vjeruje se da su spiralne galaksije raspoređene u duguljastom vlaknu, oko 4 puta dužem nego širem. Eliptične galaksije su više grupisane u centru skupa.

Skup se može podjeliti na bar tri podgrupe. Svaka od tih podgrupa centrirana je na galaksijama M87, M86 i M49. Dominantna podgrupa je ona od M87. Veliku masu skupa otkrivaju i neobično velike brzine mnogih galaksija. Neke se kreću čak 1600 km/s u odnosu na središte skupa. Skup “Virgo” nalazi se unutar Lokalnog superjata, i njegov gravitacioni uticaj usporava okolne galaksije.

Comments

Sky plot

Sky plot

Histogram

Virgu galaxy cluster,   
    

      Alan Ćatović